top of page

Boşanma Davası (Çekişmeli Boşanma Davası)

Evlilikler azalırken boşanmaların arttığı gerçeği hepimizin malumu. Hayatın üzücü de olsa gerçeklerinden biri de severek evlenen karı/kocanın günün birinde bu evliliğini sona erdirmek durumuna gelmesidir. Her detayıyla değerlendirdikten sonra boşanmaya kesin olarak karar verdiyseniz bu aşamada karşınızda iki imkan var. Eşinizle ya anlaşarak ya da anlaşamayarak boşanabilirsiniz. Kanunlar bu iki durum için ayrı düzenlemeler yapmıştır. Aşağıda anlaşamayarak (çekişmeli) boşanmayı kısaca sizlere aktardım.


Anlaşmalı boşanma hususunda yazmış olduğum yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Boşanmaya ilişkin yasal düzenlemeleri Türk Medeni Kanunu (TMK) yapmıştır. Buna göre mahkemeye sunulabilecek 6 boşanma nedeni vardır. Bunlar


  1. Zina

  2. Hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış

  3. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

  4. Terk

  5. Akıl hastalığı

  6. Evlilik birliğinin sarsılması


  1. Zina Nedeniyle Boşanma Davası: Zina bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmek suretiyle eşin aldatılması eylemidir. Zina nedeniyle boşanma davası aldatılan eş tarafından açılır. Aldatmanın öğrenilmesinden itibaren 6 ay içerisinde bu dava açılmalıdır. Eğer aldatma 5 yıldan önce gerçekleşmişse bu davayı yeni öğrenmiş olsanız da açamazsınız. Yine zinayı öğrendikten sonra affedici davranışlar gösterdiyseniz de bu davayı açamazsınız. Bu nedenle zina ile karşılaştığınızda evliliğinizin geleceğine yönelik sıhhatli bir karar almalı ve buna göre adım atmalısınız. Zinayı öğrenir öğrenmez, evliliğe devam edecek de olsanız, bir avukatın danışmanlığını almanızı tavsiye ederim. Zinanın ispatlanması, hangi eylemlerin zina kapsamına girdiği gibi hususlar önemlidir.

  2. Hayata Kast, Pek Kötü ve Onur Kırıcı Davranış: Eşlerden biri diğerinin hayatına kasteder, sürekli ve devamlı döver, haysiyeti ve onurunu ciddi derecede zedelerse bu nedenle boşanma davası açılabilir. Hayata kasti pek kötü ve onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası mağdur eş tarafından açılır. Mağduriyetin öğrenilmesinden/yaşanmasından itibaren 6 ay içerisinde bu dava açılmalıdır. Eğer bu eylem 5 yıldan önce gerçekleşmişse bu davayı yeni öğrenmiş olsanız da açamazsınız. Yine affedici davranışlar gösterdiyseniz de bu davayı açamazsınız.

  3. Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme: Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.

  4. Terk: Eşlerden biri evi temelli terketme nedeniyle ayrılır ve kendisine yapılan dön ihtarına rağmen 6 ay boyunca geri dönmezse terkedilen eş terk nedeniyle boşanma davası açabilir. Terkeden eşe dön ihtarı noter veya mahkeme kanalıyla yapılmalıdır.

  5. Akıl Hastalığı: Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.

  6. Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması: En temel boşanma nedeni evlilik birliğinin temelden sarsılmasıdır. Evlilik hayatı taraflar için çekilmez bir hal aldıysa bu nedenle boşanma davası açılmalıdır.

Yukarıda sayılan boşanma nedenlerinden hangisine dayanacağınız konusunu avukatınızla görüşmenizi, yol haritanızı ve delillerinizi buna göre belirlemenizi tavsiye ederim.

Malvarlığım Ne Olacak: Evlilikte mal bölüşümü en önemli ve en çetrefilli konulardan biridir. Mal bölüşümü eşlerin bağlı olduğu mal rejimine göre yapılır. Ülkemizde eşler çoğunlukla mal rejimi belirlemesi yapmazlar. Bu nedenle edinilmiş mallara katılma rejimini kabul etmiş sayılırlar. Evlilik sırasında ve evlilik öncesinde alınan taşınır ve taşınmaz mallar (evler, arabalar, takılar), eşin maaş geliri, iş tazminatı gelirleri, eşe kalan miras malları, eşe yapılan bağışlamalar, eşin kişisel mallarından elde ettiği gelirler, eşin sigortadan alacakları gibi bir çok kalem paylaşmada gündeme gelen kalemlerdir. Bunlardan kanun gereği kişisel kabul edilen mallar paylaşmaya konu olmaz.


Dava Ne Kadar Sürüyor ?: Hakimin dosya yüküne bağlı olarak takribi 1,5 - 3 yıl içerisinde anlaşmalı boşanma davaları sonuçlanmaktadır.


Maddi Durumunuz Yoksa Ne Yapmalısınız: Kendiniz ve ailenizin geçimini karşılamakta zorlanıyorsanız ve dava masraflarını karşılayamayacak durumdaysanız üzülmeyin. Boşanma davası sürecinde bir avukatla çalışmak istiyorsanız ekonomik ve malvarlığı durumunuzu belgelemek şartıyla barolar sizlere avukat temin edecektir. Bu hususta bulunduğunuz ildeki baroların adli yardım bürolarını aramanız gerekmektedir. Adli yardım büroları size gerekli bilgileri verecektir.


Profesyonel hukuki danışmanlık hizmetimizden yararlanmak isterseniz bizimle çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.

Yarınlarımız aydınlık ve huzur dolu olsun.


Arabulucu Avukat Ömer Faruk AKYAVAŞ

Etiketler:

135 görüntüleme

Comments


bottom of page