top of page

Anlaşmalı Boşanma Davası (Çekişmesiz Boşanma Davası)

Güncelleme tarihi: 1 Kas 2020

Bu yazımızda anlaşmalı boşanma davası sürecini kısaca aşağıda açıkladık.



Nedir:

Anlaşmalı boşanmaya ilişkin yasal düzenlemeleri Türk Medeni Kanunu (TMK) yapmıştır. Buna göre evliliği en az 1 yıl süren eşler anlaşmalı olarak boşanma davası açabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için tarafların mahkemeye bir protokol sunması gerekir. Bu protokol "Boşanma Protokolü" olarak isimlendirilir. Protokolde yer alması gereken ayrıntılara dikkat edilmelidir aksi halde ileride telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaşanabilmektedir. Protokol hükümleri net, açıkça anlaşılabilir ve yasa hükümlerine uygun olmalıdır. Yasaya uygun hazırlanmayan protokollerin hakim tarafından reddedilme ihtimali bulunmaktadır ve bu boşanmanızın aylarca gecikmesi anlamına gelebilir.


Bu davada hakim karı-kocayı duruşmaya çağırır ve onları bizzat dinler. Yapmış oldukları anlaşmayı hakim uygun görürse boşanmaya karar verir. Boşanmaya karar verilmesi durumunda karı/kocanın bu kararı daha hızlı kesinleştirebilmesi için yapması gerekenler vardır.



Ne Kadar Sürüyor: Hakimin dosya yüküne bağlı olarak takribi 1-3 ay içerisinde anlaşmalı boşanma davaları sonuçlanmaktadır.


Faydaları Nelerdir: Çekişmeli boşanma davalarına nazaran çok daha kısa sürede sonuçlanan anlaşmalı boşanmalar hem tarafların hem de varsa çocukların lehinedir. Zira anlaşmalı şekilde boşanma tarafları ve çocukları daha az yıpratır, toplumsal barışa hizmet eder, kızgınlıkların büyümesini önler ve yıllarca sürebilecek dava sürecini kısaltır. Her durumda mümkün olmasa da eğer boşanmaya kesin olara karar verdiyseler müvekkillerimize anlaşmalı olarak boşanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu süreçte hem karı hem de koca tarafıyla irtibat halinde oluyor ve anlaşmada ortak bir zemin oluşturmaya gayret ediyoruz.


Maddi Durumunuz Yoksa Ne Yapmalısınız: Kendiniz ve ailenizin geçimini karşılamakta zorlanıyorsanız ve dava masraflarını karşılayamayacak durumdaysanız üzülmeyin. Boşanma davası sürecinde bir avukatla çalışmak istiyorsanız ekonomik ve malvarlığı durumunuzu belgelemek şartıyla barolar sizlere avukat temin edecektir. Bu hususta bulunduğunuz ildeki baroların adli yardım bürolarını aramanız gerekmektedir. Adli yardım büroları size gerekli bilgileri verecektir.


Profesyonel hukuki danışmanlık hizmetimizden yararlanmak isterseniz bizimle çekinmeden iletişime geçebilirsiniz.


Yarınlarımız aydınlık ve huzur dolu olsun.


Arabulucu Avukat Ömer Faruk AKYAVAŞ



Etiketler:

772 görüntüleme
bottom of page